Докторантка з Перу захистила дисертацію мовою інків. Нею говорять 14 млн людей, але не вчаться в університетах

Автор:
Анна Воробйова
Дата:

Докторантка з Перу увійшла в історію, ставши першою, хто написав і захистив дисертацію мовою кечуа — мовою інків, якою до сьогодні говорять мільйони людей в Андах, повідомляє The Guardian.

Роксана Кіспе Коллантес отримала найвищі оцінки від університету Ліми в Сан-Маркосі за її дослідження перуанської та латиноамериканської літератури, а саме — поезії, написаної мовою кечуа.

Представники університету кажуть, що вперше за 468-річну історію закладу дисертантка написала і захистила працю, а також відповідала на запитання комісії виключно рідною мовою, хоча це — найпоширеніша мова корінних народів у Південній Америці. Її щодня використовують близько 8 млн осіб, половина з яких проживає в Перу. Загалом нею говорять близько 14 млн людей в усьому світі.

Почавши свою презентацію з традиційної церемонії подяки з використанням листя коки та виготовленого з кукурудзи алкогольного напою чича, вона представила своє дослідження під назвою Yawar Para, або «Кривавий дощ».

«Це був довгий шлях, але він того вартий. Я завжди хотіла вчитися рідною мовою», — сказала Коллантес.

Її дослідження, написане за сім років, розглядає поезію кечуа авторства Андре Аленкастра Гутьєрреса (1909—1984), поміщика з Куско, який писав під псевдонімом Кілку Варакйак. Вона проаналізувала його твори та вплив на них андських традицій і католицизму.

«Кечуа не вистачає деяких слів для того, щоб стати академічною мовою. Сьогодні багато людей змішують цю мову з іспанською. Я сподіваюся, що мій приклад допоможе ще раз переоцінити мову і спонукає молодь, особливо жінок, іти моїм шляхом. Дуже важливо, щоб ми продовжували рятувати нашу рідну мову», — сказала Коллантес.