Орлиця, яка випадково залетіла до Ірану, витратила річний бюджет російських орнітологів. Вони оголосили збір коштів

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Російські орнітологи за допомогою передавачів вивчали маршрути міграції птахів, щоб захистити їх від небезпек. Орлиця Мін випадково залетіла в Іран і витратила річний бюджет експедиції раніше запланованого. У звʼязку з цим було оголошено акцію зі збору коштів «Закинь орлу на мобілку», передає BBC.

«Орли летять на зимівлю, на шляху їх підстерігають різні небезпеки: ЛЕП, придурки з рушницями, отрути, отруєні приманки для хижаків та інші небезпеки. В цьому і полягає суть нашої роботи: нам треба побачити, якими міграційними шляхами летять орли, зосередитися на них і стежити, щоб на цих шляхах нашим птахам нічого не загрожувало», — зазначила член мережі з вивчення та охорони пернатих хижаків Олена Шнайдер.

Орлиця з Хакасії якось облетіла всі казахські мобільні станції й одразу вилетіла в Іран, де за надсилання sms замість запланованих 2 рублів знімалося 49.

«Тільки-но вона вийшла на звʼязок, одразу й почалося. По сім тисяч рублів на день списувалося на її sms. І на це вже ніяк не вплинути, це все вже в памʼяті приладу», — підкреслила Шнайдер.

Усе призвело до того, що виділений орлам річний бюджет на sms вичерпався за 9,5 місяця. Щоб хоч якось повернути витрачені орлицею кошти, орнітологи оголосили про початок акції зі збору коштів «Закинь орлу на мобілку». Станом на 25 жовтня їм вдалося зібрати близько 100 тис. рублів.

  • Десятки алігаторів опинилися на волі після повені в результаті тропічного шторму «Імельда».
  • У Північній Америці за останні 50 років різко скоротилася популяція птахів — майже на 29%. У Канаді та США кількість птахів зменшилася на майже 3 млрд особин.