У Греції фільм «Джокер» спровокував конфлікт між політиками. Причиною стала поліцейська облава в кінотеатрі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
У Греції фільм «Джокер» спровокував конфлікт між політиками. Причиною стала поліцейська облава в кінотеатрі

Кадр із фільму «Джокер»

Warner Bros.

Фільм «Джокер» з Хоакіном Феніксом у головній ролі став предметом суперечки між грецькими політиками. 20 жовтня в центрі Афін поліція провела рейд у кінотеатрі, який показував цей фільм, і вивела з кінозалу 19 неповнолітніх.

Як пише Euractiv, «Джокер» в Греції можуть дивитися особи від 18 років, тим часом як в інших країнах вікове обмеження — від 12 років.

Рейд провели після звернення до поліції двох чиновників Міністерства культури, він викликав хвилю обурення в соцмережах. У самому відомстві пізніше заявили, що не знали про звернення в поліцію. Рейд назвали «фашистським», а чинну владу звинуватили у спробі побудувати тоталітаризм.

Рейд став можливий завдяки закону 1937 року, який був оновлений у 2010 році. Він встановлює механізм визначення рейтингу фільмів і штрафи для кінотеатрів, які допускають неповнолітніх на заборонені для них картини.

Представники опозиційної партії «Сіріза» звинуватили уряд у поверненні «темних століть», у відповідь їм нагадали, що «Сіріза» була при владі пʼять років і не змінила закон. Міністр культури Ліна Мендон дала пресконференцію з цього приводу і засудила дії чиновників свого відомства.