Паризький зоопарк представив новий організм під назвою «слиз». Він не має мозку, але здатний навчатись

Автор:
Люся Зеленко
Дата:
Паризький зоопарк представив новий організм під назвою «слиз». Він не має мозку, але здатний навчатись

Twitter / Zoo de Paris

Паризький зоопарк представив новий організм — жовтувату одноклітинну істоту групи слизовиків, який отримав назву «слиз» (англ. blob). Про це повідомляє Reuters.

Зовнішньо експонат схожий на гриб, але «функціонує як тварина». «Слиз» немає ні рота, ні шлунку, ні очей, але він може споживати їжу та перетравлювати її. Істота має майже 720 статей, а також має здатність до регенерації: може відновитися за дві хвилини, якщо розрізати навпіл.

«Слиз» — це жива істота, яка належить до однієї з загадок природи», — розповів Бруно Давід, директор Паризького природничого музею, частиною якого є зоопарк.

Директор музею додав, що точно знає — «це не рослина, але насправді й не тварина чи гриб». У разі, якщо істоту помістити в лабіринт, вона знайде найкоротший шлях до виходу, на основі попередніх спроб. За словами Давіда, не зважаючи на відсутність мозку, ця істота здатна навчатися й опановувати нові навички, а це робить її подібною до представників царства тварин. Вчені не впевнені щодо того як саме «слиз» виконує ці завдання, оскільки в нього немає нервової системи. Деякі припускають, що за складну поведінку істоти може відповідати поки що невідома сигнальна молекула.

Twitter / Zoo de Paris

Twitter / Zoo de Paris

«Слиз» назвали на честь науково-фантастичного фільму жахів 1958 року, у якому знявся молодий Стів МакКвін — там чужорідна форма життя — The Blob — з’їдає все на своєму шляху в маленькому містечку штату Пенсильванія. Не дивлячись на назву, «слиз» не є небезпечним для людини, адже харчується переважно листям та деревиною.