Трамп привітав поляків, коли його попросили висловитися з нагоди роковин нападу нацистської Німеччини на Польщу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

У президента США Дональда Трампа спитали, чи має він якийсь меседж для Польщі у зв’язку з роковинами німецького вторгнення. Він сказав, що хоче її привітати. Про це повідомляє The Washington Post.

«Я просто хочу привітати Польщу. Це чудова країна з чудовими людьми», — відповів американський президент.

Трамп мав відвідати Польщу, щоб 1 вересня взяти участь у заходах до 80-х роковин початку Другої світової війни, але залишився в Америці через ураган «Доріан», який міг зачепити Флориду. Замість нього американську делегацію представляв віцепрезидент Майкл Пенс. Його коментар суттєво відрізнявся від того, що сказав Трамп.

«Кожному з нас, хто не є поляком, важко зрозуміти жах, який розпочався тут 80 років тому в цей день, 1 вересня 1939 року», — урочисто сказав Пенс під час візиту в Польщі.

1 вересня 1939 року нацистська Німеччина вторглась у Польщу, після чого Франція та Велика Британія оголосили війну. Під час подій Другої світової війни Польща втратила близько п’ятої частини населення. Таким чином, ці роковини — похмурий спомин, а не день бойової слави. Наприклад, президент Німеччини під час заходу попросив у Польщі вибачення за дії свого народу.