Туристка з Латвії померла після церемонії «духовного очищення» на Кіпрі. Імовірно, вона змішала галюциногенний напій з алкоголем

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

На Кіпрі в Ларнаці померла 34-річна громадянка Латвії після участі у церемонії «духовного очищення», де вживали напій на основі психоактивної речовини диметилтриптамін. Про це повідомляє Associated Press.

Жінку доставили до лікарні, де медики констатували смерть. Наразі перевіряється версія про фатальне змішування психоактивної речовини з алкоголем, пише In-Cyprus.

Як зазначили в поліції, на церемонії було близько 20 осіб з різних країн, які заплатили за участь по ‎€150. Організувала захід 50-річна жінка з Росії, яка проживала на Кіпрі. Ії затримали за підозрою в ненавмисному вбивстві, вона вагітна і зараз перебуває під охороною в лікарні.

Також із залученням Інтерполу і Європолу розшукують громадянина Колумбії, який, імовірно, доставив на острів диметилтриптамін — речовину в основі ритуального напою «аяваска», який вживали на церемонії.

Що таке «аяваска»?

Аяваска — галюциногенний напій, що походить з Південної Америки. Він готується з рослин, які містять диметилтриптамін, і традиційно вживається на релігійній церемонії, учасники якої «спілкуються з духами». Зазвичай напій представляє собою відвар ліани Banisteriopsis caapi, яку також називають «лозою духів». Для посилення психоделічного ефекту до відвару додають комбінацію з листя інших наркотичних рослин.

Окрім суто ритуального значення напою як засобу духовного очищення, аяваска також сприяє виведенню з організму паразитів. Зазвичай вживання аяваски не шкідливе для здоровʼя, проте може викликати нудоту і діарею. Також напій досліджують як ефективний спосіб боротьби з депресією. У більшості країн основна діюча речовина аяваски — диметилтриптамін — заборонена.

  • У порту Гамбурга німецькі митники вилучили найбільшу в історії партію кокаїну. У контейнері, який прийшов з Уругваю, виявили 221 спортивну сумку з наркотиками вартістю майже мільярд євро.
  • У Новій Зеландії на дикий пляж біля міста Окленд викинуло 19 пакетів з кокаїном, вартість яких оцінили в $1,93 млн.
  • Колумбійська поліція виявила в труні 300 кг марихуани, яку намагалися провезти наркоторговці.