У Росії цитату зі Старого Заповіту визнали екстремізмом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Працівники Вятського державного університету (ВятДУ) під час дослідження літератури релігійної організації «Свідки Єгови» знайшли екстремізм у фразі, що цитує Старий Заповіт. Про це пише ОВД-Инфо.

Експерти ВятДУ Ганна Федяєва та Юлія Ігошина досліджували книги, журнали та брошури, вилучені у «Свідків Єгови» восени 2018 року. Перед ними стояло завдання визначити, чи є в цій літературі заклики до насильницьких або дискримінаційних дій проти будь-якої національної, релігійної чи соціальної групи.

Злочинною виявилася фраза «успадкують праведні землю і повік будуть жити на ній», яка дослівно цитує псалом 36:29 зі Старого Заповіту. На думку лінгвістів, у цій фразі є «пропаганда неповноцінності» за ознакою релігійної належності.

«Відбувається інформування обʼєкта загрози «неправедників» про можливість застосування до них насильницьких дій ― смерті, яскраво простежується демонстрація зневажливого (презирливого, агресивного) ставлення до групи осіб за ознакою релігійної належності. Йде протиставлення аудиторії за ознакою «свої» та «чужі», оповіщення про домінантний стан очікування насильницьких дій щодо іновірців, заклик до вчинення акту фізичної агресії у формі заподіяння смерті «неправедникам», ― цитує видання експертизу.

Крім того, лінгвісти зазначили, що в літературі «Свідків Єгови» є заклики до дій проти представників іншої віри, але немає закликів до руйнування чого-небудь або до впливу на органи влади.