Для російських школярів випустили версію Конституції у віршах. У ній є про Донбас, війну та податки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Експерти Ради федерації Росії, фонду «Стратегія майбутнього» та Асоціації юристів підготували спеціальний навчальний посібник для школярів — «Конституція Росії у віршах і картинках для громадян великої країни».

Як пишуть «Известия», посібник має переказати дітям преамбули та перші дві глави Конституції РФ («Основи конституційного ладу» і «Права та свободи людини і громадянина»).

«Ми спеціально акцентували увагу на базових цінностях російської держави і суспільства, на базових правах і свободах, які описані в першій і другій частинах нашої Конституції», — пояснив віцепрезидент фонду «Стратегія майбутнього» Антон Семикін, який є одним з авторів віршів.

Семикін стверджує, що посібник розрахований на дітей від 8 до 14 років, однак в ньому чомусь йдеться про військову повинність, податки, мітинги та про війну на Донбасі.

Стаття про право на збереження рідної мови подається так: «Теперь война на Украине/ Где русских тоже много есть/ А им язык их запретили/ И разожгли войну и месть».

Стаття про несення військової служби: «Когда в твоей защите будет/ Нуждаться Родина твоя/ Рука агрессора нависнет/ Сгустятся в небе облака/ Ты на ее защиту встанешь/ И в руку ты ружье возьмешь, И будешь защищать Россию/ А может, за нее падешь».

Стаття про обовʼязок платити податки: «И как в партнерских отношеньях/ От вас обязанностей ждут/ Платить налоги регулярно/ Ведь гражданами нас зовут».

Стаття про право на проведення демонстрацій і мітингів: «Мы правовое государство/ Принадлежит народу власть/ Где равноправные законы/ Чтоб выборность всегда велась/ Где подотчетность нашей власти/ У избирателей в руках/ Разнообразье форм правленья/ В различных уголках у нас/ И в демонстрациях, в собраньях/ Защищены твои права/ И в митингах ты тоже можешь/ Принять участие всегда».

За словами Семикіна, посібник ще повністю не готовий і буде доопрацьований. «Думаю, до Дня Конституції ми зможемо випустити посібник вже великим тиражем для всіх шкіл країни. Причому, він буде поширюватися як у паперовому, так і в електронному вигляді», — сказав він.