Феміністка з Уганди написала вірш про президента і статевий орган його матері. Її засудили за «кібернасильство»

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:
Феміністка з Уганди написала вірш про президента і статевий орган його матері. Її засудили за «кібернасильство»

Chapter Four Uganda / Flickr

Про що вірш?

  • У ньому Нянзі пише про бажання, щоб виділення в утробі матері президента втопили його так само, як сам Мусевені втопив мрії та сподівання мільйонів молодих людей, що нудяться в глибокому морі масового безробіття та інших проблем країни.

Угандійську феміністку Стеллу Нянзі засудили до девʼяти місяців вʼязниці за публікацію у Facebook вірша про президента країни Йовері Мусевені й статевий орган його матері. Її визнали винною за статтею «кібернасильство», передає CNN.

«Жінка використовувала графічні зображення замість метафор. За це їй дали 18-місячний термін. З нього вона вже відсиділа 9 місяців у жіночій вʼязниці Лузіри. Остаточне рішення Головний Магістратський суд Буганда-Роуд виніс у пʼятницю. Суддя Гледіс Камасанью стверджує, що вірш не мав бути оприлюднений, оскільки є «негарним», «непристойним» і містить пропозиції, «які могли бути зроблені тільки аморальною людиною», — йдеться в повідомленні.

Сама Нянзі не була присутня в суді під час оголошення вироку через відбування терміну покарання, брала участь лише онлайн. Однак під час засідання неодноразово кричала «До біса тебе, до біса тебе», показувала середні пальці й груди. Оскільки її адвокатів у суді не було, жінка була змушена захищати свою позицію сама.

«Я планувала образити Йовері Мусевені, тому що він ображав нас протягом 30 з гаком років», — зазначила вона.

  • Данія виявилася країною, де живе найменше людей з феміністичними поглядами. До феміністів або феміністок у Данії себе зараховує кожен шостий.
  • У Дубаї (ОАЕ) вручили щорічну нагороду за розвиток гендерного балансу на робочих місцях. The Guardian повідомляє, що така нагорода дісталася тільки чоловікам.