Командування Повітряних сил США не радить наближатися до Зони 51 у Неваді. Її планують штурмувати майже 1,5 млн осіб. Що відбувається?

Автор:
Марина Колесниченко
Дата:
Командування Повітряних сил США не радить наближатися до Зони 51 у Неваді. Її планують штурмувати майже 1,5 млн осіб. Що відбувається?

Jeffrey Greenberg / Universal Images Group / Getty Images

Військово-повітряні сили США не рекомендують нікому наближатися до Зони 51. Про це заявила прессекретар ВПС Лора Макендрюс, передає Washington Post.

«[Зона 51] є відкритим тренувальним майданчиком для ВПС США, і ми не рекомендуємо намагатися потрапити до району, де навчаються американські збройні сили, — сказала Макендрюс. — ВПС США завжди готові захистити Америку та її цінності».

При цьому вона не уточнила, чи вживають у Зоні 51 додаткові заходи безпеки у звʼязку зі флешмобом, який набирає обертів у соцмережах з 20 червня.

Що відбувається?

У кінці червня у Facebook зʼявилася жартівлива подія «Штурм Зони 51, їм всіх нас не зупинити». Йдеться про жартівливі загрози «штурмувати» Зону 51 в Неваді, щоб звільнити прибульців, яких там нібито тримають. До флешмобу за три тижні приєдналися понад 1,4 млн людей. Івент створила відома мем-спільнота Shitposting cuz im in shambles.

«Якщо ми будемо бігати в стилі Наруто, ми будемо швидшими за їхні кулі», — зазначають організатори. Усім бажаючим пропонують зустрітися 20 вересня біля Зони 51 і домовитися про подальші дії.

Івент відразу став головним інтернет-мемом, картинки з прибульцям почали зʼявлятися в усіх соцмережах, відкрився навіть сайт, на якому за $20 можна купити футболку з написом «Я вижив у Зоні 51».

Що таке Зона 51?

Це секретна база ВПС США, розташована неподалік від Лас-Вегаса, на південному березі сухого солоного озера Грум-Лейк. База стала основою конспірологічної теорії, згідно з якою американські військові з середини минулого століття проводять експерименти над прибульцями та досліджують НЛО. Ця ідея фігурує у безлічі американських мультфільмів та серіалів. Ось, наприклад, кадр з «Сімпсонів»:

Fox

Великий інтерес користувачів до теорії змови наштовхнув людей на штурм бази. За офіційною версією, у Зоні 51 розробляються експериментальні літальні апарати та системи озброєння. Повітряне сполучення над Зоною 51 заборонено. У 2017 році Пентагон підтвердив існування програми з дослідження аерокосмічних загроз.

Як планують штурмувати?

«Штурм» Зони 51 породив безліч мемів. Деякі користувачі почали складати жартівливі плани атаки на військову базу та публікувати інструкції, як краще туди дістатися, як вижити самому та що робити з врятованими прибульцями.

До штурму Зони 51 також приєдналися співачка Майлі Сайрус і голлівудський актор Денні Трехо.

В YouTube навіть зʼявився анімаційний ролик, присвячений «штурму» Зони 51.

  • У травні кілька пілотів винищувачів Військово-морських сил США розповіли про випадки фіксування і переслідування невпізнаних літаючих обʼєктів (НЛО) поблизу авіабаз та американських авіаносців. Пілоти фіксували літаючі обʼєкти, які досягали гіперзвукової швидкості та літали на висоті в 9 тис. м. При цьому вони не залишали видимих шлейфів двигуна чи вихлопних газів.