Вулиця в Північному Уельсі потрапила до Книги рекордів Гіннеса як «найкрутіша» у світі. Її ухил становить 37 градусів

Дата:
Вулиця в Північному Уельсі потрапила до Книги рекордів Гіннеса як «найкрутіша» у світі. Її ухил становить 37 градусів

Гвін Хедлі вимірює на ухил вулиці Ffordd Pen Llech.

Facebook / Gwyn Headley

Вулиця Ffordd Pen Llech у центрі міста Харлеха (Північно-Західний Уельс), потрапила до Книги рекордів Гіннеса як найкрутіша у світі. Про це повідомляє The Guardian.

Ухил вулиці становить 37,5 градуса. Раніше найкрутішою вважалася Болдуін-Стріт у Данідіні (Нова Зеландія) з ухилом у 35 градусів.

Щоб вулицю внесли до Книги рекордів Гіннеса, місцеві активісти вели агітаційну кампанію протягом року. Один з її учасників Гвін Хедлі заявив, що для розрахунку кута нахилу Болдуін-Стріт у Новій Зеландії використовувалася інша методологія. Тому жителі Харлеха залучили геодезистів, які підтвердили, що у Fordd Pen Llech градус нахилу більший, ніж у новозеландського рекордсмена.

Графіка The Guardian

«Мені шкода новозеландців, але крутіше — значить, крутіше», — заявив Хедлі журналістам. Відзначати перемогу в Харлехі планують 20 липня.

Новозеландці не втрималися і пожартували з приводу поразки. Журналіст Хеміш Макнейли нагадав, що у Сан-Франциско є вулиця, яка може посперечатися з «крутизною» валлійської вулиці.

Fordd Pen Llech розташована в історичному центрі міста, вона піднімається від житлових будинків на вершину пагорба, де стоять аптека та пошта. Щоб вулиця потрапила до Книги рекордів Гіннеса, активісти мали довести, що вона відповідає 10 критеріям, найскладнішим з яких став картографічний. Організатори Книги рекордів вимагали, щоб вулиця була магістраллю з асфальтованим покриттям і будівлями вздовж проїжджої частини. У заявці жителів Харлеха, втім, вказувалося, що вулиця Fordd Pen Llech існує вже понад 1000 років, а перші карти міста зʼявилися тільки в 1842-му.

  • Влада Парижа з 1 липня заборонили вʼїзд в місто старим дизельним автомобілям. Заборона стосується авто старших 13 років і мотоциклів, зареєстрованих до 1 липня 2004 року. Їм не можна буде вʼїжджати в місто з понеділка по пʼятницю, з 08:00 до 20:00.