На новій банкноті у 1000 гривень виявили піратський шрифт

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

На новій банкноті у 1000 гривень, яка надійде в обіг у жовтні, користувачі інтернету помітили крадений шрифт. Про це у Facebook повідомив дизайнер Богдан Гдаль.

Він помітив невідповідність форм деяких літер шрифту у написанні «Одна тисяча гривень» офіційному — Bickham Script Pro 3. Гдаль пояснив, що цей шрифт створив дизайнер Річард Ліптон у 1997 році, пізніше компанія Adobe його ліцензувала, і до 2016 року шрифт узагалі не мав офіційної кириличної версії.

«При візуальному аналізі та спробі знайти «хвости» такої невідповідності в мережі була знайдена серія шрифтів з назвою Bickham Script One, Bickham Script Two, Bickham Script Three, підписані іменем якоїсь росіянки Олександри Гофман. Як виявилося, у шрифтових колах вона досить відома як авторка крадених версій шрифтів, які підписувала своїм іменем і далі поширювала безкоштовно без дозволу авторів. Серію краденого Bickham Script вона зробила в 2005 році», — пояснив Гдаль.

Дизайнер звʼязався з Ліптоном. Той переадресував Гдаля на іншого шрифтового дизайнера, який працює в компанії Adobe — Франка Грісгамера, який відповів: «До випуску шрифту Bickham Script Pro 3 у 2016 році не було жодної офіційної кириличної версії шрифту. Проте якось я зустрів піратський зразок у 2012 році на упаковці цукерок у російському супермаркеті в Німеччині».

На питання, чи буде компанія Adobe вимагати в НБУ купити цей шрифт або відшкодувати збитки, Грісгамер відповів, що для цього мають бути створені нові друковані банкноти з ліцензійною версією шрифту.

«Я не можу це коментувати. Щоб усунути цю проблему, мають бути створені абсолютно нові друковані форми банкнот, що, ймовірно, не так просто зробити (я ніколи не друкував гроші сам, але можу собі уявити, що це не простий процес). Збиток завдано — якщо у вас є контакти в Національному банку України, можливо, було б добре, щоб вони знали про проблему. Дякую», — написав представник Adobe.

Гдаль зазначив, що вкрадена версія шрифту використовувалася і в новій купюрі номіналом 20 гривень, яку презентували минулого року. «І, схоже, він має бути використаний на оновленнях усього модельного ряду гривні в номіналах 20, 100, 500 і 1000 гривень», — додав дизайнер.