«Дематюкація мови»: у Раді пропонують штрафувати ЗМІ та депутатів за лайку. Текст законопроєкту

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про «протидію лихослівʼю» (дематюкація мови).

Ініціатором законопроєкту виступила народний депутат Ольга Богомолець.

Закон перед голосуванням у Верховній Раді повинен розглянути Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики. Проект закону передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та до закону про телебачення і радіомовлення.

У пояснювальній записці говориться, що законопроєкт є частиною боротьби за чистоту української мови та очищення його від матів. На думку Богомолець, мат століттями «насаджували російські колонізатори, а сьогодні насаджують в публічному просторі і медіа».

Загалом закон спрямований на контроль публічних осіб та ЗМІ, якщо вони ретранслюють нецензурну лексику спікерів. Він покликаний дати визначення мату та запобігти вживанню ненормативної лексики у публічному просторі. Перелік нецензурних слів повинен затвердити Кабмін.

Згідно із законопроєктом, публічних осіб (депутати, ведучі, диктори, блогери) буде покарано штрафами, якщо вони в інтернеті, на радіо або телеефірі будуть вживати мат. ЗМІ пропонують карати, якщо вони ретранслюють чиюсь промову з використанням нецензурної лайки на сайті, в ефірі або соцмережах. Наприклад, у разі прийняття закону, ЗМІ навіть на сайтах будуть зобовʼязані «запікувати» мати повністю — не х*й, а ***, залишивши читачеві можливість самому здогадатися, що малося на увазі. Як контролюватимуть прямі ефіри — поки не ясно.

За «чистоту мови», у разі прийняття закону, буде відповідати Держкомітет телебачення і радіомовлення.

Штрафи визначені для кожної групи різні — для ЗМІ до 1 275 грн, для публічних осіб до 1 700 грн, для звичайних громадян, які вилаялися в мережі або в ефірі, до 99 грн.

Богомолець зазначила, що закон дозволить підвищити рівень спілкування громадян, наповнити бюджет за рахунок штрафів та розвивати українську культуру. Гроші підуть в Український культурний фонд.

  • У жовтні минулого року депутат Олег Барна обматюкав у кулуарах Верховної Ради журналіста каналу «1+1» Ігоря Колтунова. Журналіст у Facebook виклав відео, на якому він запитує Барну про «кнопкодавство», а у відповідь чує від нардепа: «Ти якого хр*на до мене підійшов, на х*й пішов бігом!»
  • Пізніше Барну викликав комітет Ради з питань регламенту, а він, зі свого боку, зажадав позбавити акредитації журналіста.