Боротьба з пластиком: влада Вануату хоче заборонити одноразові підгузки

Автор:
Тетяна Павлова
Дата:

Острівна держава Вануату оголосила, що з 1 грудня заборонить використання одноразових підгузків, щоб значно скоротити кількість пластикових відходів, але ця ініціатива спричинила супротив батьків.

Про це повідомляє The Guardian.

Радикальна пропозиція заборонити одноразові підгузки, які містять пластик, спричинила обурення з боку батьків. Вони скаржаться, що це змусить жінок, які опікуються понад 20 000 дітей, повернутися на десятиліття назад.

Але в уряді Вануату заявили, що у них немає вибору. «Вануату захищає своє майбутнє. Оскільки пластмаса потрапляє у воду та харчовий ланцюг, і врешті жителі Вануату споживають її», — заявив представник МЗС країни Майк Масаувакало.

За його словами, наразі перед країною стоїть завдання знайти альтернативу одноразовим підгузкам, якою батьки були б задоволені. «Це довгий шлях. Але, знаючи мою країну, ми вирішимо цю проблему», — зазначив чиновник.

Він також нагадав, що торішня заборона на використання пластикових пакетів дала свій ефект: на вулицях стало менше пластикових відходів, а люди почали використовувати тканину та сумки місцевого виробництва.

  • За даними МЗС Вануату, одноразові підгузки є найпоширенішим обʼєктом побутових відходів у столиці архіпелагу. До того ж, їх неможливо компостувати і вони не розкладаються.
  • У липні 2018 року в рамках боротьби з пластиковими відходами у Вануату заборонили пластикові пакети, контейнери з полістиролу.
  • У березні 2019 року у Вануату заборонили інші вироби одноразового використання, зокрема, тарілки, чашки, контейнери для харчових продуктів, яєчні коробки та квіти.