Минулорічні пожежі в Каліфорнії могли початися через фермера, який намагався позбутися осиного гнізда

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Жителя Каліфорнії вважають відповідальним за початок наймасштабнішої в сучасній історії штату лісової пожежі, що сталася минулого року. Про це пише The New York Times.

Слідчі виявили, що пожежа могла початися через дії Гленна Кайла, колишнього оператора важкої техніки. Власник ранчо, він на задньому дворі свого будинку забивав палю, щоб позбутися осиного гнізда. Під час процесу «летіли іскри, які підпалили сухі стебла трави, вогонь швидко поширювався через пересохлий ландшафт».

«Я відчув запах диму, обернувся, і ось воно», — сказав Кайл. Він розповів, що має алергію на укуси бджіл і під час господарських робіт виявив осине гніздо. «Згідно з розслідуванням, проведеним пожежним агентством Каліфорнії, чоловік схопив металевий кілок і вбив його в отвір [гнізда], щоб закрити його», — пише видання.

Кайл спробував зупинити вогонь, кинувши на нього старий килим, а потім спробував залити вогонь водою зі шланга, який, однак, розплавився. Після цього чоловік відчепив свій трейлер і покинув місце пожежі, викликавши рятувальників.

  • Масштабна лісова пожежа почалася в Каліфорнії вранці 8 листопада минулого року. Полумʼя поширювалося зі швидкістю близько 80 футбольних полів на хвилину і до ранку 9 листопада охопило площу 20 тис. кв. км. Того ж дня вогонь повністю знищив місто Парадайз, де проживали 26 тис. людей. В окрузі Бьютт оголосили надзвичайний стан.
  • Пізніше оголосили евакуацію у місті Малібу, яке займає близько 21 милі (34 км) узбережжя. У місті проживають близько 13 тис. людей. Президент Дональд Трамп оголосив надзвичайний стан через пожежу.
  • Жертвами лісових пожеж у Каліфорнії в листопаді минулого року стали щонайменше 60 осіб. Ще 130 були оголошені зниклими безвісти.