В Японії жінки запустили флешмоб #KuToo. Вони борються за право не носити підбори на роботу

Дата:
В Японії жінки запустили флешмоб #KuToo. Вони борються за право не носити підбори на роботу

Актриса Юмі Ішикава - праворуч

Twitter / @ishikawa_yumi

У Японії жінки звернулися до уряду з петицією на знак протесту проти того, що дрес-код багатьох компаній змушує носити на роботу високі підбори. Про це повідомляє The Guardian.

Учасниці кампанії запустили в соцмережах флешмоб #KuToo — комбінація японських слів kutsu (туфлі) і kutsuu (біль) з відсиланням до хештегу #MeToo. Активістки також створили петицію на сайті change.org і закликали Міністерство охорони здоровʼя Японії офіційно заборонити роботодавцям вимагати від жінок носити підбори.

Автором ініціативи стала актриса Юмі Ісікава. Вона опублікувала в січні твіт, у якому поскаржилася на вимогу для жіночого персоналу готелю носити підбори. Її допис одразу ж став вірусним.

Після створення петиції Ісікава провела переговори з представницею МОЗ Японії. Чиновниця підтримала рух #KuToo і заявила, що «це вперше, коли такого роду ініціатива досягла міністерства».

  • Це не перший протест проти підборів. У 2015 році директор Каннського кінофестивалю вибачився після того, як розгорілася суперечка, бо жінкам у взутті без каблуків відмовляли в доступі на червону доріжку. Канни зберегли дрес-код, незважаючи на протести. Скасування підборів тоді підтримала й актриса Джулія Робертс. У 2016 році вона зняла босоніжки на підборах і пройшлася босоніж по червоній доріжці в Каннах.
  • У 2017 році влада канадської провінції Британська Колумбія ухвалила законопроект, який забороняє компаніям вимагати від жінок носити високі підбори.