У Києві чоловік із сокирою перервав брифінг із проблематики розслідування нападів на ромів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Невідомий у камуфляжі та з сокирою перервав брифінг у прес-центрі Українського кризового медіацентру, присвячений проблемі розслідування нападів на ромів. Про це у коментарі theБабелю розповів проектний координатор ромського фонду «Чіріклі» Юліан Кондур.

За його словами, невідомий разом з «групою підтримки» представилися патріотами. «Зброю занесли не з метою, наскільки я розумію, заподіяти комусь шкоду. Цю зброю вони нібито відібрали під час «затримань» ромів, які нібито були притягнені до якоїсь кримінальної діяльності», — розповів Кондур. Він додав, що група присутніх пропонувала «діалог», проте постійно переривала спікерів, після чого брифінг довелося припинити.

Говорячи про проблематику розслідування справ, Кондур підкреслив, що у справах про напад на ромів обвинувальні акти мають містити мотив ненависті, її «маркери» у відповідності до практик Європейського суду з прав людини. «Але у нашій пострадянській системі повинно бути чистосердечне зізнання. Тому це проблема того, як працює наша правоохоронна система», — розповів координатор фонду «Чіріклі». Кондур вважає, що такі інциденти, який стався у кризовому медіацентрі, як і проблематика нападів на ромів, шкодять іміджу України.

Як розповів керівник Групи моніторингу прав національних меншин Вʼячеслав Лихачов, невідомий представився бійцем полку «Азов» та витягнув із сумки два ножі, сокиру, дві пляшки віскі та газовий балончик. «У товариша в залі виявилася група підтримки в благородній справі перекрикування спікерів. На цьому етапі в прес-центр зайшла поліція в касках, брониках і зі зброєю, і всіх випровадила на вихід», — написав він.