Ефіопія викреслила з карти частину Сомалі. МЗС країни за «окупацію» довелося вибачатися

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ Ефіопії на своєму сайті розмістило карту Африки, на якій більша частина республіки Сомалі входила до складу ефіопської держави. При цьому невелика частина Сомалі на півночі була вказана як «Сомаліленд» — невизнана міжнародним співтовариством країна.

The Ministry of foreign Affairs of Ethiopia

За «окупацію» після скандалу МЗС Ефіопії довелося вибачитися.

«Ми щиро шкодуємо про те, що цей інцидент міг викликати плутанину і непорозуміння», — йдеться у повідомленні відомства.

При цьому в МЗС не пояснили, яким чином була допущена територіальна помилка.

У соцмережах даний інцидент викликав скандал і бурхливі суперечки на офіційних сторінках МЗС. Користувачі буквально під кожним постом відомства постили карту Африки, на якій Ефіопія входить до складу Сомалі.

Зазначимо, що відносини між країнами дуже непрості. В 1964 та 1977 році між ними сталися дві війни через ефіопську прикордонну провінцію Огаден, яка населена переважно сомалійцями. Коли в Сомалі почалася громадянська війна, ефіопські сили неодноразово намагалися втручатися в розколоту ісламістами країну. У 1996 році ефіопські війська увійшли в Сомалі та скинули ісламістів у місті Луук. З 2006 року ефіопські солдати діють в Сомалі в складі Африканського союзу з боротьби з ісламістськими бойовиками «Аш-Шабаб». У 2018 році премʼєр-міністр Ефіопії Абій Ахмед Алі підписав мирну угоду з повстанцями, які борються за відділення Огадена, що викликало нову хвилю протистояння.