«Після гомика піти в туалет, то ти вмираєш!» У львівській школі вчителька лякала учнів геями. Її звільнять

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
«Після гомика піти в туалет, то ти вмираєш!» У львівській школі вчителька лякала учнів геями. Її звільнять

«Бабель»

Учні Львівської середньої спеціалізованої загальноосвітньої школи №93 зняли відео, на якому вчителька християнської етики Мирослава Стецюк розповідає їм гомофобні історії. Одна зі школярок виклала це відео на своїй сторінці в Instagram у сторіз, і на нього звернули увагу батьки учнів цього закладу. Після того Мирославі Стецюк винесли догану. Директорка школи Олеся Мандзюк пообіцяла theБабелю, що в кінці навчального року вчительку звільнять. Обережно, цитата вчительки — хейтспіч.

У квітні учениця львівської школи №93, зареєстрована в Instagram під ніком Olga Gaivoron, виклала відео, на якому вчителька з християнської етики Мирослава Стецюк розповідає учням про геїв.

«Ви знаєте, що таке статеві органи? Що носить чоловік у своїй спермі? Це сам Господь Бог з неба. А він то пхає куди? Де гамно? І що народжується з того? Уроди! Гади! Повірте, після гомика піти в туалет, то ти вмираєш!» — говорить вчителька на цьому записі. Пізніше учениця видалила його. Вона підтвердила theБабелю, що справді виклала відео, але зробила це «для підняття настрою і не хотіла псувати життя нещасній вчительці».

10 травня журналісти видання Depo Lviv отримали цей запис й опублікували його знову.

Директорка школи Олеся Мандзюк підтвердила theБабелю, що такий інцидент стався у її школі. «Нам стало відомо від батьків і дітей, що було зняте таке відео. Відбулася нарада, на якій були я, заступники та вчителька. Ми не поділяємо її [Мирослави Стецюк] погляди. Їй винесли догану, вказали на непедагогічну поведінку та неетичні висловлення, на те, що не можна виказувати таку нетерпимість і гомофобію».

Директорка додала, що «бесіда» про геїв відбулась на перерві. За її словами, «діти самі спровокували вчительку до розмови, знаючи її емоційність, а відео — змонтоване». Проте Мандзюк наголосила, що вчителька визнала свої помилки і була притягнута до дисциплінарної відповідальності. Після інциденту Стецюк продовжила проводити уроки в дітей, але на них були присутні представники адміністрації школи. Звільнити вчительку планують наприкінці навчального року.

Мирослава Стецюк працювала у школі багато років. Раніше вона викладала українську мову та літературу, а з 2018 року стала вчителькою християнської етики. За словами Олесі Мандзюк, урок християнської етики у школі №93 не обов’язковий. «Якщо батьки пишуть заяву про відмову від відвідування християнської етики, діти можуть у той час перебувати в бібліотеці або робити домашнє завдання під наглядом працівників адміністрації навчального закладу, психологічної служби чи бібліотекаря».

У школі проводять також інші заходи християнського спрямування. На сайті навчального закладу написано, що 27 квітня цього року відбувся виховний захід «Христос воскрес — і дух наш воскресає» для восьмикласників. 22 квітня пройшла лекція студента Духовної семінарії «Любіть Бога і ближнього». Однак директорка Олеся Манзюк переконує, що в її школі не так багато християнських заходів. «Ми раз у рік на День школи йдемо до церкви на молебень. Але туди йдуть не всі учні, а лише ті, які хочуть».

Вже після публікації тексту нам написала директорка і заявила, що вчительку звільнять за власним бажанням.