У США сатаністи тролять консерваторів, виступають проти заборони абортів і за права ЛГБТ. Тепер про них зняли документальний фільм

Автор:
Сергій Пивоваров
Дата:
У США сатаністи тролять консерваторів, виступають проти заборони абортів і за права ЛГБТ. Тепер про них зняли документальний фільм

Magnolia Pictures

З 17 квітня в кінопрокат США виходить документальний фільм Пенні Лейн «Слава Сатані?». У ньому розповідається про організацію «Сатанинський храм», яку заснували два випускники Гарварду. Режисерка розвінчує міфи про сучасних американських сатаністів. Насправді вони не поклоняються сатані як надприродній істоті. Вони використовують його образ для боротьби з консерваторами та християнським лобі на урядовому рівні, щоб нагадати всім, що США — світська держава, у якій не має домінувати жодна з релігій. Представники «Сатанинського храму» виступають на захист прав ЛГБТ, судяться з владою через обмеження на аборти, збирають сміття вздовж трас, влаштовують благодійні акції. Кінокритики визнають, що фільм вийшов веселим і кумедним, особливо — аргументи противників сатаністів. theБабель розповідає про те, чим займається організація «Сатанинський храм» і яку реакцію викликав документальний фільм про її діяльність.

У 2013 році випускники Гарвардського університету, взявши псевдоніми Малкольм Джаррі та Люсьєн Грівз, зареєстрували релігійну організацію «Сатанинський храм» зі штаб-квартирою в місті Салем, штат Массачусетс. Їхня ідеологія ґрунтується на «Семи принципах», серед яких: співчуття до людей, боротьба за справедливість, право кожної людини розпоряджатися своїм тілом, повага до чужих свобод, науковий метод розуміння світу.

Перша публічна акція «Сатанинської церкви» у Капітолії штату Флорида в січні 2013 року привернула увагу преси. Представники організації в чорних мантіях зібралися «привітати» законопроект губернатора Ріка Скотта, що дозволяв учням читати молитви на шкільних зборах. Оскільки в законопроекті не вказується конкретна релігія, вони заявили, що молитва може бути звернена зокрема й до Сатани. З цього й починається документальний фільм Пенні Лейн «Слава Сатані?».

Підготовка до однієї з акцій протесту проти псевдонауки.

Magnolia Pictures

Наступну акцію «Сатанинський храм» влаштував на підтримку ЛГБТ-спільноти. У Міссісіпі Грівз провів так звану «рожеву месу» — весільну церемонію двох одностатевих пар. Причому влаштував він це біля могили матері засновника Баптистської церкви Вестборо пастора Фреда Фелпса, відомого своїми радикальними висловлюваннями та акціями проти представників ЛГБТ. «Сатанинський храм» виступає і проти заборони та обмеження абортів. З цього приводу організація судиться з владою штату Міссурі.

У своєму фільмі Лейн, за її словами, розвінчує міф про сучасних сатаністів. «Як режисер, ви спілкуєтеся з різними людьми. І ті, хто були абсолютно впевнені, що знають, що таке сатанізм, виявилися абсолютно неправі». Режисерка і сама зізнається, що під час роботи над фільмом у неї траплялися «цілі серії одкровень».

Насправді представники «Сатанинського храму» заперечують віру в Сатану як надприродну реальну сутність. Для них він є образом «вічного бунтівника», символом повстання проти тиранії влади та соціальних норм, символом свободи думки. Одна з їхніх головних цілей — нагадати уряду та громадськості, що США є світською державою, у якій не може бути привілейованого статусу для будь-якої з релігій.

Статуя Бафомета біля Капітолію у Літл-Рок — столиці штату Арканзас.

Magnolia Pictures

У 2014 році організація зібрала кошти на бронзові статуї демона Бафомета заввишки 2,7 метра. Їх хотіли встановити біля будівлі Капітолію в штатах Арканзас та Оклахома поруч із памʼятником Десяти заповідям християнства на знак «американської свободи віросповідання та толерантності». Проте влада не дозволила цього зробити. Після заборони «Сатанинський храм» подав позов до Федерального суду з проханням демонтувати памʼятник Десяти заповідям.

Виступають сатаністи і проти християнського лобі в школах. Спираючись на постанову Верховного суду США, вони організовують «Клуб Сатани після уроків», де на противагу євангелістському «Клубу благих вістей» вчать школярів початкових класів критичного мислення.

«Клуб Сатани після уроків» для учнів молодших класів.

Magnolia Pictures

Сьогодні у «Сатанинського храму» 18 відділень на території США. Організація влаштовує різні акції в усій країні: сатаністи прибирають сміття уздовж швидкісних трас імпровізованими «пекельними» вилами, влаштовують благодійну акцію «Менструація з Сатаною» зі збору засобів особистої гігієни для нужденних.

Офіс відділення «Сатанинського храму» в Детройті.

Magnolia Pictures

Кінокритики з New York Times, Hollywood Reporter, The Verge одноголосно називають фільм Пенні Лейн про сучасних сатаністів веселим та смішним. «Гумор походить від самосвідомості сатаністів. Сатана не справжній, сатаністи знають це. А суть у тому, щоб роздратувати забобонних і нечуйних консерваторів Америки», — пише Quillette.

Акція противників «Сатанинського храму».

Magnolia Pictures

Особливо кумедно виглядає реакція противників «Сатанинського храму», які «з піною біля рота доводять, що оскільки на доларових купюрах є напис «Ми віримо в Бога», то американці — християнська нація».

Один із засновників «Сатанинського храму» Люсьєн Грівз.

Magnolia Pictures

«Фактично ми робимо багато чого з того, що робить пряма опозиція теократам у Сполучених Штатах, але ми не шукаємо їхньої підтримки. Мені б хотілося, щоб про нас судили за нашими реальними вчинками і переконанням, а не ґрунтуючись на якийсь міфології, створеній навколо нас», — говорить один із засновників «Сатанинського храму» Люсьєн Грівз.