Після відновлення смертної кари на Шрі-Ланці шукають катів «за оголошенням»

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

На Шрі-Ланці почали шукати катів за оголошенням у газеті після того, як президент країни оголосив, що відновить смертну кару. Про це пише CNN.

Кандидатами повинні бути шрі-ланкійські чоловіки віком від 18 до 45 років, які мають «чудові моральні якості» і «дуже добрі розум і фізичну силу», згідно з оголошенням в газеті, опублікованим генеральним комісаром вʼязниць Шрі-Ланки.

Ніхто не був страчений у Шрі-Ланці відтоді, як у 1976 році в південно-азіатській країні був введений мораторій на смертну кару. Хоча вбивства, зґвалтування, незаконний обіг і поширення наркотиків як і раніше вважаються злочинами, за які загрожує смертна кара, вироки зазвичай замінюють на довічне увʼязнення.

За даними Reuters, останній кат країни подав у відставку в 2014 році, так і не здійснивши жодної страти.

Проте минулого тижня президент Майтрипала Сирисена заявив парламенту, що страта буде відновлена протягом двох місяців для осіб, засуджених за злочини, повʼязані з наркотиками.

Дії Сирисени за відновлення смертної кари зазнали різкої критики правозахисних груп, які попереджають, що жорстокі сцени на вулицях Філіппін можуть стати повсякденною реальністю в Шрі-Ланці.