Брудна картоплина, знайдена на заводі з виробництва чіпсів, виявилася гранатою часів Першої світової

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

На заводі з виробництва картопляних чіпсів у Гонконгу виявили серед сировини предмет, який виявився ручною гранатою часів Першої світової війни. Про це пише Science Alert.

Картоплю-самозванку виявили в машині, що переробляє картоплю, в компанії Calbee Four Seas Company. Вона потрапила на завод разом зі свіжою картоплею, привезеною з Франції.

«Ми визначили предмет як зброю німецького виробництва, що, як вважається, використовувалася під час Першої світової війни», — заявив в інтервʼю помічник окружного командира поліції Гонконгу Вонг Хонг.

«Ймовірно, вона потрапила сюди з Франції з партіями картоплі, тому що ми знайшли її вкритою брудом і багном», — додав він.

Найбільше побоювання викликало питання про те, як безпечно зберігати потенційно нестабільну бомбу часів Першої світової війни.

Поліція використовувала техніку стрільби водою під високим тиском, щоб безпечно підірвати пристрій на заводському майданчику.

Враховуючи екстремальний вік гранати, експерти не можуть точно сказати, наскільки серйозною або потенційно неминучою була загроза вибуху. Однак, за словами військового історика Дейва Макрі з Університету Гонконгу, цілком можливо, що непрацююча зброя не становила серйозної небезпеки для життя.

«Швидше за все, зброя не була небезпечною: щоб підірвати її, ви повинні витягнути запобіжну шпильку і відпустити важіль, — сказав Макрі. — І оскільки це не спрацювало, воно, ймовірно, ніколи не спрацювало б».