Американська професорка запропонувала додати солі до чаю. За це США довелося вибачитися перед британцями

Автор:
Олександра Амру
Дата:

Американська професорка хімії Мішель Франкл заявила, що розкрила секрет ідеального чаю. Вона запропонувала додавати дрібку солі, щоб зменшити гіркоту чорного чаю.

Як зазначила Франкл, ідея не нова — така рецептура згадується ще в китайських рукописах VIII століття. Професорка пояснила, що іони натрію в солі діють як блокатор рецепторів гіркого смаку. Трошки солі в чаї не дасть солоного смаку, але пригнічуватиме наше сприйняття гіркоти.

Утім, рекомендація вченої викликала неабияке обурення серед британців. У соцмережах про рецепт гнівно висловлювалися і вели численні обговорення. Електронна пошта жінки переповнювалася злостивими листами, її звинувачували в порушенні традицій та навіть святотатстві.

Рецепт став настільки резонансним у Великій Британії, що американським дипломатам довелося вибачитися перед розлюченими британцями.

«Сьогоднішні повідомлення у ЗМІ про рецепт «ідеальної» чашки чаю від американської професорки занурили наш особливий звʼязок з Британією в гарячу воду... Тому ми хочемо переконати добрий народ Великої Британії, що неймовірна ідея додавання солі в британський національний напій не є офіційною політикою Сполучених Штатів», — написало посольство США в Лондоні.

«Давайте обʼєднаємося в нашій глибокій солідарності та покажемо світові, що коли справа стосується чаю, ми стоїмо як одне ціле, — рішуче заявило посольство, перш ніж завдати останнього удару. — Посольство США продовжуватиме готувати чай належним чином — у мікрохвильовці».

На таку заяву американських дипломатів відреагував Кабмін Великої Британії.

«Ми цінуємо наші особливі стосунки, однак ми щиро не погоджуємося... Чай можна готувати лише за допомогою чайника», — йдеться у відповіді на заяву посольства США.