Пекельце

У Японії ввели штрафи за пʼяне керування дронами. В окремих випадках можна потрапити на рік у вʼязницю

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Jakob Owens / Unsplash

Нижня палата парламенту Японії прийняла закон, який уводить штрафи і тюремне покарання за керування дронами в нетверезому стані. Про це пише AFP.

Тепер порушникам загрожує покарання у вигляді від штрафу 300 тисяч єн ($2 750) до року тюремного увʼязнення. За виконання небезпечних трюків із використанням дронів, як-от круте піке або польоти, повʼязані з ударами, буде накладатися штраф до 500 тисяч ($4 616) єн. За пʼяне управління промисловими безпілотниками — тюремний термін.

«Ми вважаємо, що експлуатація безпілотних літальних апаратів після вживання алкоголю настільки ж небезпечна, як і водіння в нетверезому стані», — сказав представник міністерства транспорту Японії.

Таких заходів було вжито через те, що в країні різко зросла кількість дронів, що призвело в тому числі до аварій. Наприклад, у 2017 році на «Фестивалі роботів» у місті Огакі промисловий дрон, який повинен був закидати дітей солодощами, впав у натовп і поранив шістьох осіб. Схожі випадки почастішали, особливо в туристичних містах (таких як Кіото) та місцях скупчення людей.

У травні уряд Японії ухвалив низку законів, що забороняють польоти безпілотників над олімпійськими обʼєктами в Токіо і військовими базами США. До цього дронам заборонили літати над резиденцією премʼєр-міністра та імператорським палацом.