В Уельсі програміст випадково викинув жорсткий диск з біткоїнами. Тепер він пропонує місту $70 мільйонів за допомогу в пошуках

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
В Уельсі програміст випадково викинув жорсткий диск з біткоїнами. Тепер він пропонує місту $70 мільйонів за допомогу в пошуках

Stanislaw Zarychta / Unsplash

Житель Ньюпорта (Уельс) запропонував місту частку у $70 мільйонів за допомогу в пошуках викинутого ним жорсткого диска з 7,5 тис. біткоїнів. Їх вартість зараз перевищує $270 мільйонів.

Про це пише CNN.

Британець Джеймс Хавеллс дістав криптовалюту в 2009 році. Однак пізніше викинув жорсткий диск, на якому зберігав ці біткоїни. За його словами, накопичувач він помилково викинув разом зі сміттям.

Хавеллс звернувся до міської ради Ньюпорта з проханням дозволити викопати певну ділянку звалища, де, на його думку, опинився жорсткий диск. Натомість він запропонував заплатити раді 25% від поточної вартості «скарбу».

«Це було б приблизно по 175 фунтів стерлінгів ($239) на людину для всього міста (населення Ньюпорта становить 316 тисяч). На жаль, вони відмовилися від пропозиції і навіть не будуть обговорювати зі мною це питання», — скаржиться Хавеллс.

План програміста полягав у тому, щоб розкопати певну ділянку звалища на основі системи координат і знайти жорсткий диск, дотримуючись при цьому всіх стандартів безпеки та захисту навколишнього середовища. Потім жорсткий диск він передав би фахівцям з відновлення даних. При цьому Хавеллс готовий поділитися не тільки з жителями Ньюпорта, але і компаніями, які взяли б участь у пошуку накопичувача.

Прессекретар міської ради Ньюпорта повідомила CNN, що міська рада не дозволила Хавеллсу проводити розкопки на цьому місці. Крім цього в міській раді також зазначили, що вартість розкопок звалища, зберігання і обробки відходів може становити мільйони фунтів стерлінгів — «без будь-яких гарантій, що шукачі знайдуть те, що шукають і що воно буде справне».

  • Німецький програміст Стефан Томас, який живе у Сан-Франциско, загубив записку з паролем від жорсткого диска, на якому зберігалися понад сім тисяч біткоїнів. Їхня нинішня вартість становить понад $220 мільйонів.