Чоловік з Естонії понад 100 днів прожив у аеропорту Філіппін. Коли йому дозволили повернутися, він запізнився на літак

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Чоловік з Естонії понад 100 днів прожив у аеропорту Філіппін. Коли йому дозволили повернутися, він запізнився на літак

Roman Trofimof / Facebook

Роман Трофімов з Естонії у березні полетів до Філіппін і залишився на більш ніж 100 днів у столичному аеропорту через надзвичайні карантинні заходи, вжиті у країні. Нарешті йому дали можливість відлетіти додому, але він запізнився на літак.

Історія стала відомою через дописи чоловіка у Facebook.

Трофімов, який є негромадянином Естонії, прибув до Філіппін ще 20 березня, щоб пожити кілька місяців у провінції та за можливості знайти роботу.

Його не випустили з аеропорту в Манілі через надзвичайні заходи боротьби з коронавірусом, але повернутися назад він не міг через скасування авіаперельотів. Спершу йому сказали, що він має прожити в аеропорту до кінця карантину — тобто два тижні, але потім обмеження продовжили.

Історія Трофімова стала відомою після того, як він почав описувати її у Facebook після перших 90 днів свого життя в аеропорту, коли йому передали смартфон.

«Мене утримують в Міжнародному аеропорту Маніли імені Ніноя Акіно через наказ про вигнання вже понад 90 днів», — написав він 24 червня.

У Трофімова забрали документи, він прилетів без телефону, а авіаперевізник AirAsia не поспішав вирішувати його проблему. В перші дні свого перебування в аеропорту він спробував влаштувати пікет, на якому його сфотографував один з пасажирів і зв’язався з посольством Естонії в Японії. Як повідомляли ERR, посольство запропонувало чоловіку за власний кошт придбати квиток на евакуаційний рейс за півтори тисячі євро, але в нього не було грошей.

Чоловік описував ситуацію в постах та коментарях до них, викладав фото з їжею, яку йому давали в аеропорту, знімав на відео своє дозвілля, скаржився на умови проживання та тиск з боку адміністрації, яка вимагала в людей, які опинились у схожих умовах, якнайскоріше купити квиток додому.

Трофімов спав на підлозі, харчувався за власний кошт у фастфуді аеропорту, йому не видали медичну маску попри те, що в аеропорт прибували філіппінці з-за кордону.

«Я думаю, такі умови були створені навмисно, щоб спровокувати людей покинути аеропорт якомога скоріше, щоб у керівників аеропорту було менше проблем», — писав він.

Нарешті 7 липня Трофімов за підтримки людей, які стежили за його історією, отримав змогу відлетіти додому з пересадкою в Амстердамі, де й пропустив рейс до Таллінна.

«Не бачу причин переживати, днем раніше, днем пізніше, я буду вдома, немає різниці, моя головна мета була отримати свободу й вибратись із філіппінського полону, і вона досягнена. Я тепер вільна людина», — написав Трофімов кілька годин тому.

Таким чином звільнений з карантинного полону чоловік зможе ще день погуляти столицею Нідерландів перед поверненням до рідної Естонії.